Prima pagină » Știri politice » Elena Udrea: Am fost implicată și în numirea Liviei Stanciu. Nu-i face onoare. Sunt lucruri de care oamenii aceștia nu-și doresc să se afle

Elena Udrea: Am fost implicată și în numirea Liviei Stanciu. Nu-i face onoare. Sunt lucruri de care oamenii aceștia nu-și doresc să se afle

„Am avut o exprimare pe care o regret acum. Am spus că e atât de importantă lupta cu corupția din România încât, asta este, trebuie să acceptăm și victime colaterale", a declarat Elena Udrea la emisiunea „Votez cu mine!", vorbind despre „sistemul care a acaparat puterea" și care este format din „oameni din SRI, oameni din alte servicii de informații, că mai avem SIE, mai avem SPP, mai avem DIPI, avem cât cuprinde, o țară de servicii de informații suntem". Concret, Elena Udrea a vorbit despre prim-adjunctul directorului SRI, Florian Coldea, care, din punctul său de vedere este în fruntea acestui sistem, dar și despre fosta șefă a Înaltei Curți, Livia Stanciu, dezvăluind că a fost implicată în numirea judecătoarei în acestă funcție și că modul în care s-a luat această decizie „nu-i face onoare". Tot „atârnat de sforile sistemului" îl consideră Udrea și pe președintele Klaus Iohannis, precizând că dosarul său de incompatibilitate a fost tergiversat de Livia Stanciu la influența lui Coldea și că este foarte greu de crezut că cineva care a fost primar timp de patru mandate nu a comis nicio eroare, nici măcar o semnătură greșită. Fost ministru, fost președinte de partid, acum doar deputat, Elena Udrea a fost invitată luni, de la ora 15.00, la „Votez cu mine!".
„Foarte bine a descris Traian Băsescu acest sistem ca fiind format din oameni din Servicii, oameni din instituții publice de forță sau din justiție, oameni din aparatul de stat cu funcții relevante, cum ar fi Ministerul Justiției, să zicem, sau prin ambasade, oameni care au fost trimiși să împânzească presa, societatea civilă și care acționează la comandă. Când se dă comanda, trebuie să-l scoatem pe Nicușor Dan că partidul dânsului e cel mai bun și trebuie să-l trimitem în Parlament pentru că asta e adevărata schimbare a clasei politice”, a spus Elena Udrea la „Votez cu mine!”. 
 
Concret, Elena Udrea a vorbit despre acest sistem ca fiind format din oameni care fac parte din serviciile secrete și din alte instiuții-cheie ale statului și condus de prim-adjunctul directorului SRI Florian Coldea. Udrea a mai spus și că românii au un fel de bucurie de a „turna” și de a da informații către servicii, încât ajung să-și facă din asta un titlu de onoare.
 
„Oameni din SRI, oameni din alte servicii de informații, că mai avem SIE, mai avem SPP, mai avem DIPI, avem cât cuprinde, o țară de servicii de informații suntem, oameni din justiție, și aici a fost clar doamna Livia Stanciu care a și rămas, conducerea DNA, doamna Kovesi și alți procurori de la vârful Parchetelor, oameni din instituții, cum ar fi instituțiile de control, din ANAF, din toate instituțiile acestea care au atribuții de control, de reglementare. (…) Noi n-avem nevoie să ne asculte nimeni, că suntem atât de dornici să ne ducem acolo, să spunem, să colaborăm, doar, doar vom primi și noi la un moment dat un sprijin din partea lor. După mine, domnul Coldea este în fruntea acestui sistem. Pentru că șeful lui a fost Maior și Maior, la rândul dânsului, a fost, evident, scos elegant din joc”, a mai declarat Udrea, precizând că acum se încearcă aducerea în față a USR-ului, un partid al sistemului, la fel ca și Guvernul, format din oameni care „au legătură cu Academia de Securitate, cu Serviciile Secrete, și-au făcut școlile pe acolo”. 
 
Deputatul a mai dezvăluit că, așa cum a fost implicată în numirea lui Kovesi în fruntea DNA, la fel a luat parte și la decizia prin care Livia Stanciu a fost învestită șefă a ÎCCJ, iar modul în care acest lucru s-a întâmplat „nu-i face onoare”. 
 
„Iarăși, felul cum s-a realizat înțelegerea între prim ministru și președintele de la acea vreme în așa fel încât această numire, propunere, să aibă loc și doamna Kovesi să fie la DNA în 2013. Am fost implicată, la fel cum am fost implicată și în numirea doamnei Stanciu, am fost implicată și în numirea doamnei Kovesi. Sunt lucruri de care oamenii aceștia evident că nu-și doresc să se afle”, a dezvăluit Elena Udrea. 
„Atârnat de sforile sistemului” îl vede deputatul și pe președintele Klaus Iohannis, care acum „se bucură de o imunitate la care în campania electorală spunea că o să renunțe” și al cărui dosar a fost trenat chiar de Livia Stanciu, la comanda lui Florian Coldea. Iohannis a fost sprijinit de sistem să ajungă președinte, crede Udrea, care e de părere că e imposibil ca unui om care a fost primar timp de patru mandate să nu-i găsești ceva în neregulă.
 
„Domnul Iohannis are o imunitate la care în campanie spunea că renunță, dar în campanie politicienii spun lucruri trăsnite. (…) Eu știu cum s-a trenat amânarea dosarului de incompatibilitate: de către doamna Stanciu la influența domnului Coldea. Amânarea dosarului se putea judeca foarte bine înainte. (…) Deci domnul Klaus Iohannis știe că a fost sprijinit să ajungă președinte, dar este într-o situație încurcată cu soția dânsului care scrie acolo că a folosit documente false (…). Deci cuiva care a fost primar patru mandate e imposibil să nu-i găsești ceva. Nu neapărat să fie incorect, dar poate a semnat ceva greșit. Ei bine, asta acum îți poate aduce puțină pușcărie, chiar multă”, a mai spus fostul ministru. 
 
Care sunt planurile sale, de ce nu s-a retras din politică după problemele cu justiția pe care le are, ce legătură are politica cu teologia, sunt doar câteva dintre întrebările la care Elena Udrea, invitata redactorului șef la Gândul, Clarice Dinu, a răspuns în emisiunea „Votez cu mine!”, care a fost transmisă live pe gandul.info și pe Facebook. 

Gândul vă prezintă cele mai importante declarații ale Elenei Udrea

„Cafea cu aromă de fericire am zis că am băut. Am ales un sediu neconvențional, o cafenea foarte drăguță, unde oamenii pot să vorbească cu mine, au o cafea foarte bună. Eu am fost destul de sceptică.”

„Foarte posibil să am cele mai multe acuzații, nu știu dacă dosare, dar am căpătat acuzații cât toată clasa politică la un loc. Dar nimeni nu mă întreabă de asta, ei vor să afle ce se întâmplă în România, care este părerea mea.”

„Nimeni nu este interesat de acest aspect, oamenii vor să știe dacă este adevărat că există un sistem care controlează justiția, clasa politică și de aici toată această lașitate a clasei politice (…) Sunt interesați și de sănătate, acum de exemplu întreabă dacă este adevărat că pleacă organe din România.”

„Mai bine mai târziu decât niciodată. La început nu am știut nici eu lucruri. (…) Am avut o exprimare pe care o regret acum, am spus că e atât de importantă lupta cu corupția din România încât putem să acceptăm și victime colaterale.” 

V-ați gândit dumneavoastră că veți fi o victimă colaterală?

„Atunci nu, ulterior da. Era evident că mă ținteau. Au fost semnalele cele mai vizibile pe care eu le-am interpretat, eu nu mi-am dat seama cine era în spatele acestor atacuri, când s-a înființat PMP, de exemplu (…). A fost un atac furibund la adresa mea, nu numai că se dorea ca Elena Udrea să nu continue în politică, ci se dorea să nu mai existe un vehicul politic pentru Traian Băsescu. Ei își doreau să preia puterea, și-ar fi dorit ca Traian Băsescu să stea acasă, să aibă grijă de nepoți.”

Ce știați despre acest sistem și cine sunt oamenii din fruntea lui?

„Foarte bine a descris Traian Băsescu: oamenii din Servicii, oameni din instituții publice de forță, oameni legați de ministerul Justiției, de exemplu, sau în ambasade, care au împânzit presa și acționează la comandă.” 

„Mă bazez pe faptul că acest partid, cum a fost doamna Macovei la alegeri pe care mai aveau puțin și o scoteau la 10% și s-a dovedit că a avut mai puțin ca mine. (…) Sunt oameni care au legătură cu Academia de Securitate, un partid cu oameni susținuți de către sistem care ar avea menirea să ia voturi chiar și de la PNL, pentru că partidele tradiționale trebuie să scadă în importanță și trebuie crescuți oameni care nu au carieră politică în spate, cum sunt cei de la Guvern, cei din USR.”

„Sunt oameni din SRI, din SIE, din alte servicii de informații, oameni din justiție, și aici a fost clar doamna Livia Stanciu, conducerea DNA, doamna Kovesi, oameni din instituții, cum ar fi instituțiile de control, care au atribuții de reglementare.” 

„Noi suntem un popor de oameni care se transformă cu bucurie în turnători, în colaboratori. Noi n-avem nevoie să ne asculte nimeni, că suntem atât de bucuroși să mergem să ne facem un titlu din asta.”

„Să mă refer la domnul Coldea care, din punctul meu de vedere este în fruntea acestui sistem.” 

„Și noi, oamenii politici am crescut în spatele acestui sistem care se forma. Oamenii au înțeles că președintele va pleca, puterea corupe pe oricine, așa că și-au dorit să găsească un mijloc să o perpetueze. Unul care i-ar fi putut împiedica să preia puterea în România era Traian Băsescu și alții care știau lucruri despre ei.” 

„Lucruri care s-au întâmplat, avem cazul Tender, de exemplu, să dau o pildă publică. Avem cazul Stanciu, de exemplu, eu știu exact cum a ajuns prima dată șefă la ICCJ și nu-i face deloc cinste. La fel, felul în care a ajuns doamna Kovesi, cum s-a realizat această numire. La fel cum am fost implicată în numirea doamnei Stanciu, la fel și la doamna Kovesi. Sunt lucruri pe care oamenii aceștia evident nu-și doresc să le afle. Au încercat să-i elimine pe toți cei ce le-ar fi stat în cale.”

„Pe Traian Băsescu evident l-au vrut afară din politică, au încercat să-l decredibilizeze, să arate ‘uite ce ai în jurul tău’. De ce? Pentru că Traian Băsescu ar fi putut să-i împiedice să preia puterea.”

„Sistemul ar trebui să răspundă în fața parlamentarilor, dar toț-i sunt morți de frică. Oamenii sunt slabi, sunt lași, cine se pune împotriva unuia care a doua zi îți poate pune cătușele?”

„Să nu uităm că totul s-a întâmplat la trei zile după ce am făcut acele denunțuri împotriva lui Kovesi. (…) Uitați-vă la cazul Gutău. Deocamdată eu sunt în situația în care am niște acuzații la DNA care s-au șubrezit pentru că oamenii nu mai recunosc, (…) dar omul acela a fost condamnat, a executat o pedeapsă care i-a fost dată pe nedrept de doamna Stanciu.” 

„Se întâmplă multe abuzuri pentru că în justiție există mulți oameni din sistem, care pare democratic. Să vii să spui despre un politician că e corupt, să-l bagi în pușcărie și să-l condamni pare totul foarte democratic, respectă asocierile cetățenilor.” 

Dumneavoastră ați furat, doamna Udrea?

„Categoric nu, acuzațiile mele nu sunt că am furat. Că am făcut meciul Bute și am primit aplauze, atenție. Acuzațiile mele sunt abuz în serviciu, finanțare de campanie, faptul că eu aș fi știut că niște firme au plătit niște facturi, că s-au adus niște bani. (…) Un om de afaceri a finanțat campania partidului la București, probabil și național, dar acum vorbim de București, pentru că se cercetează numai campaniile cu Udrea, Băsescu, și eu am recunoscut, da, au venit bani de la oameni de afaceri și eu am spus, da, vin bani de la oameni de afaceri. Așa este, haide să schimbăm legea. (…) Niciun om politic nu e nebun să se expună pentru niște bani pe care nu-i ia el acasă, niște bani care merg la partid și din ei iei geci, găleți zahăr.” 

„Nu sunt acuzații că aș fi furat ceva, că aș fi luat bani acasă.”

„Eu în mod public am spus ‘oameni buni, aud că se dau șpăgi în instituții publice, vă rog dacă cineva din ministerul meu vă cere vreodată șpagă, nici să nu aud, mergeți direct la DNA’. Mai mult decât atât, am avut niște note SRI care fie mi-au fost trimise mie, fie au ajuns la primul ministru sau la președinte, în felul acesta am luat cunoștință de niște încrengături referitoare la persoanele din acest dosar. Niciodată nu ea vorba despre Elena Udrea.” 

„Pe simpla suspiciune eu i-am dat afară. Dar în ceea ce-i privește eu n-am văzut să se ia vreo măsură. Nu poți să mă acuzi pe un om singur care spune ‘da, mă lăsați liber dacă spun că i-am dat banii lui Udrea, da?’. Eu am cerut acele note în instanță.”

„Proba mi s-a respins pentru că, cinstit vorbind, eu cred că nu are nimeni curaj să ceară note de la SRI. Judecătorilor cred că le este și teamă. (…) Ca să ajungi cu cât e mai sus în ierarhie în instanța de judecată, este foarte greu să ajungi judecător la Înalta Curte, cei mai mulți au ajuns cu susținerea SRI-ului în ultimii ani. Iar cineva care ocupă o funcție în magistratură are cumva obligația să întoarcă sprijinul celui care i l-a dat. Uitați-vă la cazul Gutău, aici nu este o întâmplare.”

„Cred că judecătorilor le este teamă pentru că oricând și un judecător poate să fie victima înscenărilor sistemului (…) Au așa-zisele dosare de care mulți dintre ei se tem să nu fie folosite împotriva lor.” 

De ce spuneți că domnul Iohannis atârnă de sforile sistemului”?

„Pentru că domnul Iohannis are o imunitate la care în campanie spunea că renunță, dar în campanie politicienii spun lucruri trăsnite. (…) Eu știu cum doamna Livia Stanciu a trenat amânarea dosarului de incompatibilitate: de către doamna Stanciu la influența domnului Coldea. Amânarea dosarului se putea judeca foarte bine înainte. (…) Deci domnul Klaus Iohannis știe că a fost sprijinit să ajungă președinte, dar este într-o situație încurcată cu soția dânsului care scrie acolo că a folosit documente false (…) deci cuiva care a fost primar patru mandate e imposibil să nu-i găsești ceva. Nu neapărat să fie incorect, dar poate a semnat ceva greșit. Ei bine, asta acum îți poate aduce puțină pușcărie, chiar multă.” 

„Până în momentul acesta n-am cheltuit un leu în campanie. Cred că este cea mai ieftină campanie care s-a făcut vreodată în România. (…) Pentru că eu, fiind candidat independent suma este foarte mică, nu mi se pare normal să se cheltuie atâția bani în campanie, pe mine mă avantajează.” 

„În primul rând nu mai există implicarea oamenilor în campanie. Oamenii mă întreabă când sunt alegerile. Doamne iartă-mă, în câteva zile. (…) Eu am pus câteva afișe, să zicem că în cazul meu fiind cu activitate mai veche, da, dar există oameni care nu au notorietate, deci această lege îi dezavantajează clar pe cei cu partidele mici.”

„Eu nu cred că lumea mai dă astăzi bani, când te uiți câte donații au cei de la USR…(…) Oamenii se tem, oamenii nu mai au bani. În România marii oameni de afaceri au dosare penale, au intrat la pușcărie (…) deci se tem să mai finanțeze, iar pe de altă parte nici nu știi pe cine finanțezi. Nu încerc nici să-i mai sun, cred că le e teamă să-mi și răspundă (…) pe principiul că ai putea să calci pe bătături sistemul și a doua zi te trezești luat la întrebări la DNA.” 

„Eu cred că firesc ar fi să lași să fie totul transparent, orice vrea să finanțeze, dar să se declare tot. Fie lași așa și atunci știm fiecare de cine a fost finanțat și cu câți bani, ca să urmărești apoi dacă este favorizat, fie stabilești o sumă de la stat care să meargă la partide. (…) Să terminăm odată cu acest fenomen care generează corupție, nu cred că mai sunt atât de mulți dornici. De aia mă mir de USR, că este așa de susținut și se duc oamenii și dau bani acolo, chipurile, de parcă zici că oamenii acum au descoperit donațiile, ca în America.” 

„Până acum am cheltuit 0 lei și am 0 lei în contul meu de campanie.”

„Sigur, am o poșetă superbă de 200 de lei. (…) Cred că n-am mai făcut cumpărături pentru mine de doi ani.”

„Sunt la master, la Teologie, da, nu sunt studentă. (…) Ce aș încerca să fac cu asta, să impresionez pe cine? Că electoratul meu nu este unul bisericos, este unul mai tânăr, mai activ, chiar la un moment dat se discuta că intru în contradicție cu electoratul meu.”

„N-am ratat nicio sărbătoare religioasă, să nu mă duc la Biserică. Aveam și eu niște clișee ‘credința nu se arată’. Cum să nu se arate? (…) Dacă exemplul meu mișcă măcar un om să practice credința religioasă, este un lucru extraordinar.” 

„În arest se întâmplau tot felul de lucruri, venea oameni, preoți, te căutau, veneau și aduceau cărți de rugăciuni, Biblii, găseai tot timpul în celule cărți cu Arsenie Boca, de rugăciuni. (…) Nu am citit acolo cărți de rugăciuni, deși eram o persoană credincioasă așa cum suntem toți, credincioși, dar plini de clișee. Am citit abia după ce am ieșit.”

„O singură carte am citit acolo, de la cineva foarte apropiat și am simțit că era acolo tot ce simțeam (…) Apoi am început să citesc cărți de gândire pozitivă. Așa am ajuns eu la religie, am înțeles că toate conceptele de gândire pozitivă se regăsesc în Biblie. Biblia este cea care cuprinde cel mai bine toate exemplele de gândire pozitivă.” 

„Am vrut să iau modelul Institutului de Fericirii din America și mi-am dorit să fac Institutul Fericirii. (…) Acolo trebuie să lucreze preoți, psihologi, așa că mi-am dorit foarte mult să fac un master în consiliere pastorală. Consilierul pastoral este cel care face legătura între cel consiliat și comunitatea din care face parte și încearcă să-l vindece încercând să-l apropie de cei din comunitate, ‘uite, haide să mergem la biserică, roagă-te cu oamenii aceștia, citește rugăciunile acestea’.” 

„Dar eu fac și psihologie, tocmai pentru ca oamenii să se poată vindeca.” 

Sunteți o persoană fericită, doamna Udrea?

„Da, eu sunt un om fericit. Unii mă întreabă ‘tu, în situația ta, ești fericită? Iei ceva?’. Dar nu, faptul că pot să mă trezesc dimineața, să zâmbesc, eu nu sunt un om care se afundă în probleme. (…) Toate sunt trecătoare, sunt sănătoasă, mama mea este sănătoasă, fratele meu este sănătos, sunt atâtea lucruri de care mă pot bucura, lucruri simple, simple. (…) Faptul că pot să vorbesc cu prieteni, că pot să schimb oameni, toate astea pe mine mă fac fericită.”

„Asta am învățat eu citind atâtea cărți: că fericirea nu înseamnă o poșetă în plus, că poți fi foarte nefericit cu o fabrică de poșete. (…) Faptul că poți să te trezești dimineața, să ieși în parc cu câinele tău, asta înseamnă fericirea.”

„Îmi doresc ca firava aia democrație și originală, cum a fost ea construită timp de 26 de ani, ar trebui să o consolidăm, cu clasa poltică așa cum e ea, cu hibele, cu bubele ei. OK, nu le place tuturor de Udrea, dar cred că am demostrat că sunt un om politic curajos. (…) Dacă în Parlamentul viitor vor fi mai mulți oameni curajoși care să nu se ascundă pe sub băncile Parlamentului când se flutură cătușele, curajoși ca să voteze legile de care avem nevoie.”

„Domnul Cioloș, deși vine de la Bruxelles, cum de nu ești în stare să atragi fonduri cu toată armata ta? Deci există o singură explicație: banii ăia trebuie să rămână acolo, țările contributoare le vor lua înapoi, iar România va rămâne cu 0.” 

„Dacă ar fi curaj s-ar discuta legea răspunderii magistraților, să nu se mai întâmple ca în cazul lui Gutău, (…). Eu cred că e nevoie de politicieni curajoși în continuare.” 

Care este cea mai mare greșeală pe care ați făcut-o?

„Am făcut greșeli multe, mai mici, așa cea mai mare nu știu să o spun. Că nu mi-am dat demisia atunci când nu am reușit cu veniturile. (…) Dar eu sunt un om care a demisionat tot timpul, am demisionat de la PDL, singura, când partidul a scos un scor mic la alegerile locale. (…) Au fost multe greșeli mici pe care le-am făcut, multe, dar măcar recunosc și vorbesc despre asta.” 

„Oamenii nu știau că eu candidez independent. Mulți dintre ei spuneau că ar fi vrut să voteze cu PMP, voiau să voteze și cu Traian Băsescu, iar eu le-am spus că îl pot vota pe Traian Băsescu la Senat și pe mine la Camera Deputaților. (…) Doamne-ajută și fericire!”

 

 

 

 

 

Citește și