Tiberiu Nițu a demisionat. Șefia Parchetului General, preluată de doctorandul lui Oprea

Tiberiu Nițu a demisionat. Șefia Parchetului General, preluată de doctorandul lui Oprea
Publicat: 02/02/2016, 19:15

Procurorul General, Tiberiu Nițu, și-a depus marți demisia din funcție, la o săptămână după ce numele spu a apărut în dosarul în care DNA cere începerea urmăririi penale a fostului vicepremier Gabriel Oprea, pentru abuz în serviciu în cazul coloanelor oficiale.

Demisia sa a ajuns la președintele Klaus Iohannis, care i-a acceptat-o, a confirmat Președinția pentru Mediafax.

Decizia de a pleca de la șefia Parchetului General a fost anunțată de Nițu printr-un comunicat în care susține că numele său și funcția sa sunt „asociate în mod artificial cu o situație de natură să aibă consecințe asupra imaginii instituției pe care o conduc”.

După o lungă introducere la care face referire la mențiunile pozitive la adresa Parchetului General pe care le face Comisia Europeană în Raportul MCV, Tiberiu Nițu dă vina pe presă în comunicatul în care își anunță demisia:

„Cu referire la cel de al doilea eveniment, constând în lansarea în spațiul public de către unele instituții media a unor afirmații referitoare la o presupusă încălcare a legii de către mine, respectiv „folosirea coloanei oficiale fără drept”, doresc să precizez câteva lucruri și să le reiterez pe cele deja exprimate în cursul lunilor octombrie – decembrie 2015: Nu am solicitat și nu am beneficiat de coloană oficială în sensul în care această noțiune este definită prin lege. Mi s-a asigurat un dispozitiv de însoțire și protecție. Stabilirea unui anumit nivel de protecție pentru diverse categorii de demnitari și punerea în practică a măsurilor de protecție sunt atributul instituțiilor specializate ale statului și nu al beneficiarului protecției. Măsurile de protecție asigurate procurorului general al României de către instituțiile specializate ale statului sunt proporționale cu riscurile potențiale la care acesta este expus în exercitarea anumitor atribuții de serviciu, astfel cum acestea sunt prevăzute de legislația în vigoare”.

„În condițiile în care numele meu și funcția pe care o reprezint sunt asociate în mod artificial cu o situație de natură să aibă consecințe asupra imaginii instituției pe care o conduc, am decis – ca un gest de responsabilitate și onoare – să îmi depun demisia din funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”, încheie Tiberiu Nițu

Licu, interimar. Când va fi instalat un nou Procuror General

Interimatul la Parchetul General va fi asigurat de prim-adjunctul lui Tiberiu Nițu, procurorul Bogdan Licu, anunță Ministerul Justiției. Licu este și el implicat într-un scandal public, fiind unul dintre oficialii care și-au făcut doctoratul cu fostul vicepremier Gabriel Oprea, la Academia Națională de Informații a SRI. Teza sa este suspectă de a fi un plagiat, după cum a arătat Hotnews.

„Decizia Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție de a demisiona este un gest corect, de asumare a responsabilității și de diminuare a prejudiciilor de imagine aduse Ministerului Public. Ministrul justiției va declanșa cu celeritate procedura de ocupare a funcției vacantate”, a declarat ministrul Justiției, Raluca Prună, într-un comunicat de presă.

Premierul Dacian Cioloș a declarat luni, la Palatul Victoria, că nu există niciun fel de procedură formală de revocare a procurorului general Tiberiu Nițu, în acest moment, precizând însă că i-a cerut ministrului Justiției să analizeze condițiile în care acesta poate fi revocat.

„Nu există nicio procedură formală începută împotriva domnului Nițu”, a spus primul-ministru, întrebat despre o posibilă revocare a procurorului general.

El a precizat că a rugat-o pe ministrul Justiției, Raluca Prună, să participe la întâlnirea săptămânală cu președintele Klaus Iohannis pentru a-l informa despre discuțiile pe care le-a avut cu Tiberiu Nițu. ”Mai mult nu pot să vă spun, e un subiect care este în lucru și în analiză la Guvern”, a spus Cioloș.

Întrebat de ce Executivul nu are încă o decizie pe această temă, premierul a replicat că ministrul Justiției ”privește și analizează aceste lucruri într-un mod foarte riguros”.

”Nu ne putem juca cu astfel de lucruri. (…) Am putea spune că sunt câteva chestiuni care pot fi legate de integritate, fiindcă dânsul este asimilat cu un demnitar, dar nu există în momentul de față, din datele pe care le avem, o procedură lansată. Am cerut să analizeze care sunt condițiile în care eventual procurorul general poate fi revocat și să fie lucrurile foarte clare și pentru noi și în dezbaterea publică. În funcție de aceasta vom lua o decizie”, a declarat premierul.

Pe 25 ianuarie, procurorii DNA au cerut avizul Senatului pentru urmărirea penală a fostului vicepremier Gabriel Oprea. În actele din dosar trimise la Parlament, procurorii îl acuză pe Oprea de abuz în serviciu pentru modul în care a folosit dispozitivele de coloană oficială ale Poliției Rutiere, pe când conducea Ministerul Afacerilor Interne.

Procurorii DNA îl acuză de abuz în serviciu pe Gabriel Oprea și pentru încheierea unui protocol în baza căruia i s-a asigurat coloană oficială și Procurorului General, Tiberiu Nițu. În urma acestui protocol, Nițu ar fi obținut un folos necuvenit, conform DNA, care însă nu a declanșat urmărirea penală pe numele lui Tiberiu Nițu.

„Temeiurile legale invocate în fundamentarea protocolului au fost Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice și Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, aprobat prin H.G. nr. 1.391/2006, deși niciunul din cele două acte normative nu include procurorul general printre persoanele îndreptățite a beneficia de însoțire cu echipaje ale poliției rutiere. (…) În condițiile în care procurorul general nu era îndreptățit să beneficieze de însoțire cu echipaje ale poliției rutiere potrivit prevederilor H.G. nr. 1.391/2006, fapta ministrului a produs o vătămare a intereselor legitime și un prejudiciu material Direcției generale de poliție a municipiului București, precum și un folos necuvenit procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție„, se arată în comunicatul DNA.

Mandatul lui Tiberiu Nițu expiră în luna mai, ministrul Justiției având posibilitatea să i-l prelungească pentru încă trei ani.

Tiberiu Nițu pare că s-a pregătit deja de debarcare. El a solicitat CSM, în noiembrie 2015, continuarea activității la Curtea de Apel Ploiești, pe o funcție de execuție, după încetarea mandatului său la conducerea Parchetului General. CSM i-a aprobat cererea, unitatea de parchet respectivă fiind locul unde lucrează și soția lui Nițu, Silvia, tot procuror. Gestul lui Nițu a fost interpretat ca o renunțare la un nou mandat în fruntea Parchetului General, însă de fapt este o procedură formală: el avea dreptul să opteze pentru o funcție în magistratură, cu 6 luni înainte de expirarea mandatului său în fruntea Parchetului General. Practic, Nițu și-a asigurat ieșirea din scenă, în cazul destul de probabil în care nu va mai fi propus pentru un nou mandat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
PRODUSELE INTERZISE definitiv. Ordinul final a fost dat chiar astăzi, 23 APRILIE
S-a schimbat legea pentru acești români. Cine stă la altă adresă riscă amenzi
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu