Patron Colectiv: Decizia TMB, nedreaptă. Nu au fost administrate toate probele.Voi contesta sentința

Patron Colectiv: Decizia TMB, nedreaptă. Nu au fost administrate toate probele.Voi contesta sentința
Publicat: 16/12/2019, 17:30

Costin Mincu a spus că, în opinia sa, decizia Tribunalului București în dosarul Colectiv este una „nedreaptă” și că va contesta decizia la Curtea de Apel, unde speră ca judecătorii să administreze toate probele și să audieze inclusiv experții procuraturii.

„O consider nedreaptă (decizia, n.r), sper că în apel judecătorii care vor judecă să administreze toate probele, nu așa cum a făcut domnul judecător Bălănescu. Și mai mult decât orice, sper să fie audiați experții procuraturii. Adică, mă refer la experții, experții INSEMEX și la experții pe disciplina în construcții pe care domnul judecător a decis să nu ii audieze, în cursul dosarului”, a spus Mincu.

Tot el a precizat și faptul că acest proces, deși a început în urmă cu patru ani, a durat, practic, doar 14 luni și a completat spunând că un dosar de „amplitudinea asta nu se poate rezolva în 14 luni”.

„Eu o să vă mai spun că, deși în opinia publică circulă acest lucru, că procesul a durat patru ani. El a început acum patru ani, dar practic procesul a durat 14 luni, din momentul în care domnul judecător Bălănescu a preluat dosarul după ce primul judecător s-a pensionat și până când a dat sentința, a durat 14 luni. Convingerea mea este că un dosar de amplitudinea asta nu se poate rezolva în 14 luni. Cu tot respectul pentru domnul judecător, noi o să contestăm decizia și o să vedem exact ce se va întâmpla în apel”, a declarat patronul Colectiv.

Acesta a menționat și faptul că nu consideră decizia Tribunalului a fi una justă, motivând că, dacă ar fi considerat că are vreo vinovăție „în dezastrul acesta teribil”, ar fi pledat vinovat.

„Atâta timp cât am pledat nevinovați, nu o consider deloc justă. Dacă aș fi considerat că am o vinovăție în dezastrul acesta teribil, aș fi pledat vinovat. Dar acuzațiile care ni se aduc de către procurori, noi le considerăm a fi false, pentru că nu noi am construit clubul, a fost o firma de construcții care a construit acel club, nu ne-am autorizat noi, ne-a autorizat Primăria, nu ne-am controlat noi, ne-a controlat ofițerii ISU”, a spus Mincu.

„Deci toată responsabilitatea care se pune pe umerii noștri, din punctul de vedere al neconformității spațiului, din punctul nostru de vedere, nu stă pe umerii noștri, pentru că atâta timp cât statul îți verifică, îți controlează și îți autorizează spațiul în care ai o afacere, din punctul nostru de vedere statul trebuie să poarte toată responsabilitatea”, a conchis acesta.

Fostul primar al Primăriei Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a fost condamnat, luni, la opt ani și șase luni. Cei trei patroni ai clubului – George Anastasescu Costin Mincu și Paul Gancea – au primit câte 11 ani și opt luni de închisoare cu executare, în dosarul „Colectiv”. Decizia nu este definitivă.

Conform deciziei, fosta angajată a Primăriei Sectorului 4, Aurelia Iofciu, a fost condamnată la opt ani de închisoare cu executare.

Pedepse cu închisoare au primit și administratorul firmei de artificii, Daniela Niță, condamnată la 12 ani și opt luni, pirotehnisul Zaharia Viorel, condamnat la nouă ani și opt luni în spatele gratiilor, pirotehnistul Moise Marian, condamnat la 10 ani, patronul firmei de artificii, Cristian Niță, la trei ani și jumătate de închisoare.

Judecătorii de la Tribunalul București au decis ca închisoare să facă și pompierii Antonina Radu și George Petrică Matei, ambii primind pedepse de câte nouă ani și două luni.

Fostele angajate ale Primăriei Sectorului 4, Larisa Ganea și Ramona Moțoc au primit pedepse cu închisoare de șapte, respectiv trei ani. Moțoc a fost trimisă în judecată pentru modul în care a acționat în cazul altui club, dar faptele erau similare cu cele ale colegei ei.

Persoanele găsite vinovate au fost obligate prin decizia instabței să plătească și daune morale de peste 42 de milioane de euro, dar și să acopere costurile de tratament sitrasnfer ale victimelor, care se ridică la este 8,1 milioane de euro.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată în termen de 10 zile.

În 30 octombrie 2019, s-au împlinit 4 ani de la tragedia din clubul bucureștean Colectiv. În urma incendiului, au murit la fața locului 26 de persoane, iar apoi mulți dintre răniții internați, numărul victimelor ajungând atunci la 64. Printre cei care și-au pierdut viața în urma tragediei erau artiști, fotografi, jurnaliști, olimpici și studenți. Ulterior, la un și 9 luni după tragedie, un alt tânăr a murit, ridicând bilanțul total la 65.

De asemenea, zeci de persoane încă se află sub tratament pentru a-și îngriji rănile

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple