Prima pagină » Știri » O treime dintre români vor să plece din România

O treime dintre români vor să plece din România

O treime dintre români vor să plece din România
Peste 35% dintre românii din mediul urban vor să se mute definitiv în altă țară, în viitorul apropiat, dorință manifestată în mare măsură de bărbați, persoane cu nivel de educație scăzut și cu venit mic, primele trei opțiuni fiind Germania, Marea Britanie și SUA, potrivit unui studiu Daedalus.

Peste 35% dintre românii din mediul urban vor să se mute definitiv în altă țară, în viitorul apropiat, dorință manifestată în mare măsură de bărbați, persoane cu nivel de educație scăzut și cu venit mic, primele trei opțiuni fiind Germania, Marea Britanie și SUA, potrivit unui studiu Daedalus.

Românii ocupă locul al doilea într-un clasament alcătuit din 7 țări din regiune, în ceea ce privește dorința de a se muta într-o altă țară în viitorul apropiat, după sârbi, la același nivel cu bulgarii, dar înaintea croaților, turcilor, slovacilor și cehilor. Intenția de emigrare medie în regiune este de 29,9%.

Studiul a identificat înclinații diferite către emigrare, în funcție de profilul respondenților. Astfel, dorința de a se stabili într-o altă țară este semnificativ mai frecventă în rândul bărbațiilor (40,9%) decât al femeilor (30,6%), în timp ce persoanele cu vârsta între 25 și 34 de ani manifestă această intenție în cea mai mare măsura (47,9% față de 35,6% cât este media).

De asemenea, în rândul persoanelor care locuiesc în zona Moldovei, a celor cu un nivel de educație scăzut (cel mult 10 clase), a celor cu un venit personal mai mic (până în 1.000 lei) sau a muncitorilor, intentia de emigrare are o pondere mai mare decât media românilor intervievați.

„Sărăcia este de departe cel mai important factor care generează intenția de emigrare. Bărbații sunt mai orientați în mod fiziologic către risc și aventură, așadar mai calificați să facă primul pas într-un astfel de demers. Pe de altă parte, suntem tributari unei societăți de tip tradițional în care bărbatul este cel care trebuie să aducă pâinea în casă”, a declarat Daniel Enescu, managing partner Daedalus Millward Brown.

Germania este țara în care și-ar dori să trăiască cei mai mulți români care au intenția să emigreze (40,4%), urmată de Marea Britanie (37,1%), SUA (28,7%), Italia (19,7%) și Franța (18,5%). Primele trei sunt țările preferate și de locuitori celorlalte state incluse în studiu. Alte destinații preferate sunt Elveția, Australia sau Canada.

„În ultima perioada pragmatismul a depășit afinitățile culturale sau de limbă. Pe de o parte, migrația masivă a românilor în țările latine a debalansat opțiunile pentru cei care au rămas în țară. Astfel spus, cei cu opțiuni pentru Spania, Italia sau Franta au emigrat deja în ultimul deceniu. Pe de altă parte, țările latine nu mai sunt atât de ofertante din punct de vedere economic sau al oportunităților de muncă. Astfel se explică de ce Germania și Marea Britanie ocupă locuri fruntașe în intenția de emigrare, în timp ce o țară precum Spania, în care s-a emigrat masiv în ultima decadă, nici măcar nu intră între primele 5 opțiuni”, a arătat Enescu.

Bărbații românii care menționează Germania ca loc preferat pentru a locui sunt de două ori mai numeroși decât româncele, care ar prefera Franța sau Canada.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 2.306 de respondenți din șapte țări: România, Bulgaria, Serbia, Croația, Turcia, Cehia și Slovacia.

Citește și