Măsuri suplimentare pentru sprijinirea răniților din Colectiv, aprobate de Guvern

Măsuri suplimentare pentru sprijinirea răniților din Colectiv, aprobate de Guvern
Publicat: 03/02/2016, 16:40
Actualizat: 04/02/2016, 11:03

Acordarea ajutorului financiar însoțitorului persoanei rănite se va extinde, urmând ca de acesta să poată beneficia atât pentru perioada spitalizării, cât și pentru perioada în care rănitul urmează tratament în regim ambulatoriu, potrivit unei Hotărâri de Guvern (HG) aprobată miercuri în ședința de Guvern, se arată într-un comunicat al Exectutivului remis MEDIAFAX.

De asemenea, a fost extinsă modalitatea de sprijin, astfel încât de acest ajutor să beneficieze și însoțitorii răniților aflați la tratament în țară, în localitatea de domiciliu, care vor putea beneficia de 50 lei/zi pentru întreaga perioadă de tratament în ambulatoriu.

Totodată, potrivit actului normativ adoptat, ajutoarele suplimentare se acordă pentru o perioadă de până la 180 de zile, indiferent dacă tratamentul în regim ambulatoriu se efectuează în țară sau în străinătate în statele membre ale Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau în alte state.

Ajutoarele trebuie acordate înainte de împlinirea termenului de șase luni de la publicarea Hotărârii în Monitorul Oficial. Această perioadă de până la 180 de zile este suplimentară față de perioada de spitalizare.

„Ajutoarele suplimentare se acordă în baza unei cereri depuse la agenția județeană pentru plăți și inspecție socială, respectiv a municipiului București, însoțită de copia actelor de identitate ale persoanei rănite și însoțitorului. În situația în care rănitul și însoțitorul se află în străinătate, documentele se depun la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale MAE, care le retransmit Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială”, se arată în comunicatul de presă.

În ceea ce privește fondurile pentru aceste plăți, ele vin din bugetul pentru 2016 al Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, prin agențiile de plăți și inspecție socială.

Aceste măsuri se adaugă celor deja stabilite prin HG 925/2015, care prevăd că un membru al familiei sau altă rudă care însoțește un pacient transferat la un spital din străinătate va primi 7.500 de euro lunar, respectiv 6.000 de euro pentru cazare și masă (200 de euro pe zi), pe perioada spitalizării, și 1.500 de euro pentru transport. HG 925/2015 mai prevede că un membru al familiei sau altă rudă a persoanei rănite internate în spitale din București va primi 6.000 de lei lunar, suport financiar acordat pentru perioada spitalizării.

Tot miercuri, Guvernul a aprobat o a doua HG prin care a extins reglementările privind acordarea ajutoarelor de urgență pentru familiile persoanelor care și-au pierdut viața în urma incendiului Colectiv.

Astfel, acest sprijin va putea fi acordat și în cursul anului 2016, pentru cazurile de deces pentru care familiile nu au beneficiat de acest ajutor de urgență.

Este vorba de un ajutor de 5.000 de lei care va fi acordat în baza unei cereri adresate agenției pentru plăți și inspecție socială din raza teritorială a domiciliului și a unei copii a actului de identitate. Plata ajutoarelor de urgență se efectuează de către agențiile pentru plăți și inspecție socială, în funcție de domiciliul familiilor.

Până acum au fost plătite ajutoare de urgență pentru familiile a 42 de persoane care și-au pierdut viața în urma incendiului din Clubul Colectiv, mai precizează Guvernul.

În prezent, 16 răniți în incendiul de la Colectiv se află internați în spitalele din țară și din străinătate, potrivit datelor Ministerului Sănătății.

Astfel, în spitalele din București sunt internate două victime ale incendiului din data de 30 octombrie 2015, una dintre acestea fiind în stare critică. Unul dintre pacienți este internat la Spitalul de Urgență din București, iar celălalt este internat la Spitalul Univ.Urg.Militar Central București.

Până în prezent au fost externate 82 de persoane care au primit îngrijiri medicale în unitățile sanitare din țară.

De asemenea, în spitalele din străinatate se mai află internați 14 răniți în incendiul de la Colectiv.

În total, 39 de persoane au fost transferate în unități sanitare din străinătate.

În urma incendiului din data de 30 octombrie, anul trecut și-au pierdut viața 63 de persoane, dintre care 27 de persoane au murit în incendiu, 24 în spitalele din țară și 12 dintre răniții transferați în străinătate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Devine INTERZIS în statele UE! Intră în vigoare și în România
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului