Cel mai mare protest din România ultimilor ani, spart de o gașcă de ultrași: patru răniți și 20 de reținuți

Publicat: 02/02/2017, 02:23

Proteste de amploare au avut loc și în alte orașe din țară. La Cluj au fost prezente pe străzile orașului peste 20.000 de persoane, în timp ce la Iași au protestat aproximativ 10.000 de oameni. Românii au ieșit în stradă și la Sibiu, Brașov, Bacău, Galați, Arad, Alba-Iulia, Craiova, Ploiești, Pitești sau Galați.

UPDATE 1:10După încheierea manifestației și a incidentelor care au avut loc între ultrași și jandarmi, premierul Sorin Grindeanu a reacționat pe Facebook îndemnând la calm și informare corectă, precizând că este„convins că totul ar fi decurs normal dacă anumite grupări nu ar fi recurs la violență”.

„Din nefericire, un protest pașnic s-a transformat, în această seară, într-unul violent. De la bun început, țin să precizez că respect dreptul românilor de a protesta. Trăim, însă, zile în care manipularea atinge cote alarmante. Cum spuneam, din păcate, în această seară, situația a degenerat și vorbim despre doi jandarmi și trei protestatari răniți care se află la spital pentru îngrijiri medicale. Fac un apel la calm și la o informare corectă a românilor care sunt îngrijorați de situația de astăzi. Mulțumesc Jandarmeriei Române pentru modul în care a acționat în această seară, convins fiind că totul ar fi decurs normal dacă anumite grupări nu ar fi recurs la violență”, a scris pe Facebook primul ministru.

UPDATE 1:08 Serviciul Român de Informații a transmis instituțiilor abilitate să intervină pentru menținerea ordinii și liniștii publice informații cu privire la intenția de deturnare a protestelor organizate în București miercuri seara, arată SRI printr-un comunicat de presă. Mesajul Serviciului Român de Informații o contrazice astfel pe Carmen Dan, ministrul de Interne, care a declarat, într-o intervenție la România TV, că nu știa nimic despre prezența ultrașilor în piață și despre posibilitatea ca manifestațiile să degenereze în incidente violente:„Nu am primit o astfel de informare, dar ne-am luat toate măsurile”, a spus Dan.

UPDATE 00:41 20 de ultrași au fost reținuți.

UPDATE 00:34Jandarmeria a fotografiat cocktailurile Molotov folosite de ultrașii agresivi.

UPDATE 00:22 Jandarmii îi rețin pe huligani.

UPDATE 11:53Ministrul de Interne, Carmen Dan, a transmis, pe Facebook, un apel la calm, rugând manifestanții din Piața Victoriei să se distanțeze de grupurile care folosesc materiale pirotehnice și aruncă cu obiecte contondente înspre jandarmi.

„Fac apel la calm și la respectarea indicațiilor forțelor de ordine prezente în Piața Victoriei! Rog insistent cetățenii care manifestă pașnic să se distanțeze de grupurile de persoane care folosesc materiale pirotehnice și aruncă cu obiecte contondente în direcția jandarmilor, astfel încât să nu fie îngreunată intervenția forțelor de ordine pentru restabilirea ordinii!”, a scris, pe pagina sa de Facebook, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan.

UPDATE 11:50 Patru răniți au ajuns la spital în urma incidentelor violente din Piața Victoriei. Este vorba despre doi jandarmi și doi protestatari, potrivit șefului Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul MAI, Raed Arafat.

UPDATE 11:36 Un jandarm și un manifestant au fost răniți în timpul incidentelor provocate de huligani.

Jandarmul a fost transportat, miercuri seară, la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca după ce a fost lovit cu pietre de protestatari, a precizat, pentru MEDIAFAX, coordonatorul SMURD București, Bogdan Oprița.

Jandarmul a fost dus de urgență de un echipaj SMURD la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca după ce a fost lovit cu pietre de către protestatari.

Acesta este conștient, urmând a fi supus mai multor investigații medicale, a declarat, pentru MEDIAFAX, coordonatorul SMURD București, Bogdan Oprița.

Tot la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca a fost transportat șii un manifestant, care a fost lovit în zona capului cu o petardă. Și acesta este conștient și va fi supus mai multor analize medicale.

UPDATE 22:50 Oamenii au început să plece din Piața Victoriei.

UPDATE 22:49 „Au fost executate violențe asupra forțelor de ordine, mesajul pe care îl transmit și pentru cei care sunt în piață este ca toate persoanele să părăsească Piața Victoriei. Vom folosi materialele din dotare. Pentru siguranța lor, mesajul pe care îl transmit e să părăsească zona” a declarat Georgian Enache, purtător de cuvânt Jandarmeria Română.

UPDATE 22:45 Ultrașii au fost izolați. Protestatarii se îndepărtează de ei pentru a lăsa jandarmii să intervină. Oamenii strigă „Nu așa!” și „Instigatorii!”

UPDATE 22:37Noi incidente în Capitală. Galeriile prezente la protestele din București au aprins torțe și au aruncă cu petarde și sticle în jandarmi. Aceștia din urmă ripostează cu gaze lacrimogene. Mulțimea face apel la calm și strigă „Fără violență!”

UPDATE 22:18 Sorin Grindeanu i-a trimis o scrisoare lui Jean-Claude Juncker în care spune că membrii Comisiei Europene ar trebui să țină cont atunci când judecă situația actuală din România de „substanța concretă a prevederilor legislative” și nu doar de „reacțiile din spațiul public”.

UPDATE 21:45 Peste 100.000 de persoane participă la protestul din București. Oamenii au ocupat Piața Victoriei, dar au intrat și pe Bulevardul Magheru și Calea Victoriei.

UPDATE 21:38Incidente în Piața Unirii din Iași unde protestatarii au aruncat două fumigene în mulțime, la miting participând peste 10.000 de oameni.Potrivit unor surse, fumigenele au fost aruncate în zona în care se aflau câțiva membri ai galeriilor sportive.

UPDATE 21:35Aproximativ 300.000 de români protestează în toată țara.

UPDATE 21:33 Protestatarii din Capitală scandează „Abrogați și demisionați!”

UPDATE 21:20 La București oamenii au ocupat și jumătate din Bulevardul Magheru, dar și o parte din Calea Victoriei. Mulțimea strigă „Abrogare!”

UPDATE 21:17 La Târgu Mureș s-au adunat aproximativ 6.000 de persoane.

UPDATE 21:15 La Ploiești oamenii au pornit în marș spre Gara de Sud.

UPDATE 21:06 În total, în țară, protestează peste 200.000 de persoane.

UPDATE 21:03 Incidente în Piața Victoriei, se aruncă cu petarde în jandarmi, potrivit reporterului Gândul, aflat la fața locului. Mulțimea scandează „Fără violență!”.

UPDATE 21:02 La această oră, numărul protestatarilor din București a trecut de 80.000.

UPDATE 20:58 Peste 50.000 de oameni protestează la Sibiu, Cluj și Iași. Circulație blocată pe marile bulevarde.

15.000 de oameni protestează, miercuri seara, pe străzile din Sibiu, cerând demisia Guvernului și alegeri anticipate, iar la Cluj-Napoca sunt peste 20.000 de protestatari în stradă, care cer abrogarea OUG privind modificarea Codurilor Penale, blocând circulația.

UPDATE 20:45Ministrul Justiției, Florin Iordache, le recomandă manifestanților să „citească cu atenție și responsabilitate” prevederile ordonanței privind modificarea Codurilor penale, precizând că „nimic nu este secret, ilegal sau imoral”.

„Oamenii au ieșit în stradă, indignați de Ordonanța de urgență a Guvernului, folosind argumente preluate de pe rețelele sociale. Doar că nu e nimic secret, ilegal sau imoral în caracterul acestei ordonanțe. Și voi explica acest fapt cu contra-argumente la „argumentele” vehiculate pe rețelele sociale. Îi îndemn pe toți cei care și-au strigat în stradă nemulțumirile să citească cu atenție și responsabilitate, cu ochii lor și nu „prin ochii altora”, atât textul ordonanței de urgență, cât și explicațiile mele”, scrie ministrul Justiției, Florin Iordache, pe pagina sa de Facebook.

Ministrul Justiției face apel, la finalul postării, la „calm și luciditate”, precizând că „poate comunicarea din ultimele zile a fost deficitară și am dat ocazia rău-voitorilor la interpretări forțate. Tocmai de aceea, sper ca acest mesaj să clarifice aspectele considerate controversate”.

UPDATE 20:37Manifestație de amploare la Cluj-Napoca. Peste 20.000 de persoane mărșăluiesc pe străzile orașului.

UPDATE 20:21 În București s-au adunat, până la această oră, peste 60.000 de oameni.

Sute de oameni se înghesuie la metrou, la ora transmiterii acestei știri, la stațiile din zona centrală după ce Poliția Rutieră a decis să închidă toate bulevardele din zona Pieței Victoria din cauza protestului.

UPDATE 20:20 3.000 de persoane protestează la Constanța.

UPDATE 20:18 La Brașov 5.000 de persoane sunt pe arterele principale.

UPDATE 20:08 La Craiova sunt 3.000 de protestatari. Și la Drobeta Turnu Severin au început să iasă oamenii, până la ora transmiterii știrii adunându-se aproximativ 150 de persoane.

UPDATE 20:071.500 de oameni au ieșit în stradă și la Ploiești.

UPDATE 20:06 10.000 de persoane protestează și la Iași.

UPDATE 20:05Circa 2.000 de persoane au protestat, miercuri seara, la Alba Iulia

UPDATE 20:01 45.000 de protestatari în Timișoara, Sibiu și Cluj-Napoca.

Pe străzile Timișoarei protestează, miercuri seara, peste 15.000 de oameni față de deciziile Guvernului în ceea privește legile Justiției, alți 10.000 protestând la Sibiu, în vreme ce la Cluj-Napoca sunt blocaje în circulație după ce 20.000 de persoane au venit la proteste.

UPDATE 19:57 10.000 de oameni au ieșit în stradă la Sibiu.

UPDATE 19:51 Peste 20.000 de oameni s-au adunat și la Cluj-Napoca.

UPDATE 19:49 La București numărul protestatarilor a ajuns la peste 50.000 de persoane. Se scandează „Vrem abrogare, altă întrebare?!”

UPDATE 19:45Peste 400 de persoane au ieșit, miercuri seara, în centrul Piteștiului, pentru a protesta față de adoptarea Ordonanței de Urgență privind grațierea și modificarea codurilor penale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Argeșenii care protestează, nemulțumiți fiind de hotărârea luată marți cu privire la Legea Grațierii, îi huiduie pe guvernanți și promit să iasă în stradă în fiecare zi, până ce vor fi luați în seamă.

Cu pancarte în mâini, protestatarii scandează” Anticipate!, Hoții!, Jos Guvernul!”

„Fie facem ceva memorabil, fie suntem îngropați de vii. Decât să duc o viață de sclav unde sunt furat legal, mai bine să fiu un demon care vă bântuie. Pașnic nu am rezolvat nimic. Protestele noastre pașnice nu au reprezentat nimic pentru ei. Pe ei nu îi interesează că am ieșit la 0°C -10°C sau -15°C. Fac ceva pe ce credem noi. Nu vedeți?! Strada mai are un singur cuvânt de spus. Strada are forță. Voi o cunoașteți? Cum PSD a ajuns la putere în 89 așa trebuie înlăturat. Cancerul trebuie eliminat, așa se procedează. Protestăm pentru că suntem furați!”, a declarat unul dintre protestatari.

UPDATE 19:39 Peste 3.000 de prostestatari s-au adunat și la Bacău.

UPDATE 19:38Peste 35.000 de oameni protestează, la momentul transmiterii știrii, în fața Guvernului, nemulțumiți față de adoptarea ordonanței de urgență privind modificarea Codurilor penale, au declarat surse oficiale pentru agenția de presă MEDIAFAX.

UPDATE 19:28 Și la Brașov au ieșit oameni în stradă.

UPDATE 18:54 Numărul protestatarilor a trecut de 10.000, potrivit unor surse oficiale, citate de Mediafax.

Peste 2.000 de persoane s-au adunat în centrul Timișoarei, protestând față de deciziile Guvernului privind legile Justiției, între ei și studenți ai facultăților din oraș, iar la Iași sunt peste 4.000 de oameni în stradă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Studenți din Timișoara au pornit de la Complexul Studențesc spre centrul orașului, scandând „6-6! Vin studenții!”, iar în Piața Victoriei s-au întâlnit cu ceilalți protestatari, la ora transmiterii acestei știri fiind peste 2.000 de oameni care protestează.

Studenții au strigat „6-6! Vin studenții”, „Transportul ni l-ați dat, dar nu ne-ați cumpărat” sau „Să vă fie frică, studenții se ridică”.

La Iași, peste 4.000 de oameni protestează, miercuri, în Piața Unirii față de ordonanța privind modificarea codurilor penale și față de proiectul legii grațierii, în stradă fiind așteptate peste 5.000 de persoane.

Oamenii au venit în Piața Unirii cu pancarte pe care au scris mesaje antiguvernamentale.

Ieșenii strigă „Dă-te, Dragnea, la o parte, așteptăm să scrii o carte”, „Hoții” sau „În democrație, hoții stau la pușcărie”.

La Iași, oamenii s-au mobilizat pe site-urile de socializare, unde și-au anunțat prezența peste 5.000 de persoane.

La Cluj Napoca, peste 200 de persoane s-au adunat în Piața Unirii, deși protestul începe la ora 19.

Oamenii au venit la protest cu steaguri tricolore și cu pancarte pe care scrie „Înaltă Trădare”, „Ciordache”, „Duminică vin la București”, „Jos Guvernul” sau „Am adormit în democrație, m-am trezit în dictatură”.

La Sibiu, peste 100 de persoane s-au adunat în Piața Mare a orașului, pentru a protesta, manifestarea fiind una avizată de Primărie pentru intervalul orar 17-23.

Protestatarii au venit cu steaguri tricolore și cu pancarte cu mesaje împotriva Guvernului, anunțând că vor pleca în marș la ora 19 pe traseul avizat, care cuprinde mai multe străzi și bulevarde din Sibiu.

În drumul lor, protestarii trec și pe strada Bâlea, unde este domiciliul președintelui Klaus Iohannis.

Proteste sunt organizate și la Bacău, unde mii de oameni au ieșit în stradă, da și la Galați.

UPDATE 18:30Începute încă de dimineață, protestele continuă în București, dar și în alte orașe ale țării. În Piața Victoriei s-au adunat deja peste 5.000 de persoane. Toate străzile din zona Pieței Victoria sunt blocate, potrivit unor reprezentanți ai Poliției.

Potrivit estimărilor, la Brașov protestează 2.000 de oameni, în timp ce la Iași s-au adunat aproximativ 3.000, iar la Timișoara peste 5.000.

Peste 1.000 de persoane protestează la Guvern, miercuri dimineața, față de decizia Executivului privind legile în Justiție.

„Sunt foarte dezamăgită. Am crezut cu toată ființa mea că nu se va întâmpla asta, că vor ține cont de miile de oameni care au fost în stradă. Sunt dezamăgită că mă simt furată, atât eu cât și copiii mei, că ne-au furat țara. Noaptea trecută ne-au furat țara”, suține o femeie care participă la proste.

„Trebuia să treacă prin Parlament, cum e normal. S-au făcut consultări publice, chipurile… Trebuia să treacă prin Parlament. Sperăm să se retragă și să se facă proiectele dar gândite, nu să scape anumite persoane”, spune un alt protestatar.

„Eu sunt o persoană dar reprezint patru persoane, pe soția și copiii mei. Ei (n.r. guvernanții) oricum sunt doar nișste marionete. Vor să-l scoată pe Dragnea și alți politicieni. Și-au sincronizat acestă ordonanță cu creșterea bugetului cu 30 miliarde de lei. Vor să fure. Peste zece zile vor putea să facă asta legal. Nu pot să accept așa ceva fără să fi protestat măcar un minut. Eu pot să zic că am făcut ceva. În democracție protestete pot schimba ceva. Mi-e greu să cred că toți votanții PSD cred în acestă ordonanță”, a afirmat un alt tânăr.

Jandarmeria a luat, încă de la prima oră, măsuri de întărire a dispozitului de pază a Guvernului, în zonă fiind trimise trei echipaje și mai mulți jandarmi.

În noaptea de marți spre miercuri, la toate toate intrările de la Palatul Victoria au fost trase grilaje metalice pentru a opri o posibilă intrare a protestatarilor. 10.000 de oameni au protestat, imediat după anunțul Executivului, în fața Palatului Victoria.

Ministrul Justiției, Florin Iordache, a anunțat că Guvernul a adoptat în ședința de marți seara un proiect de lege privind grațierea și unul privind modificarea legii 254/2013 privind executarea pedepselor, dar și o ordonanță de urgență privind modificarea Codurilor penale. Ordonanța a fost publicată în Monitorul Oficial la ora 1.25.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Simona Halep a primit un nou verdict. Diferența e enormă față de ce se știa:...
Ce e de așteptat de la noua întâlnire între Regele Charles și Prințul Harry
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii