Acuzat de PLAGIAT, Oprea a fost SCOS de pe lista coordonatorilor de doctorat de la ANI

Acuzat de PLAGIAT, Oprea a fost SCOS de pe lista coordonatorilor de doctorat de la ANI
Publicat: 18/07/2016, 15:13

Oprea nu mai este coordonator de doctorat la Academia Națională de Informații, au precizat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

De altfel, numele său nu apare pe lista coordonatorilor de doctorat ai instituției, postată pe site-ul acesteia.

Academia Națională de Informații a emis, pe 7 septembrie, un comunicat, în care a anunțat că evaluează „stadiul implementării măsurilor privitoare la respectarea standardelor de calitate academică a tezelor de doctorat”.

„În acest sens Senatul Academiei mandatează Consiliul Științific al Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul” să accelereze procesul de evaluare, inițiat cu mult timp în urmă, asupra modului de respectare a standardelor științifice și dezvoltare a capacității noastre academice. Concluziile acestei evaluări vor sta la baza unor decizii care vor consolida calitatea procesului de învățământ și cercetare academică în cadrul ANI MV”, se spunea în comunicat.

Comunicatul a fost emis după suspiciunile de plagiat vizând lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea, susținută la Facultatea de Drept a Universității București, dar și lucrări coordonate de acesta la Academia „Mihai Viteazul”.

Pe 4 septembrie, Marian Popescu, președintele Comisiei de Etică a Universității din București, a dat un verdict tranșant după ce a analizat lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea, spunând că, în mod sigur, este vorba despre un plagiat, zeci de pagini fiind „copiate integral”.

Astfel, el a contrazis, în nume personal, concluzia Consiliului Național de Etică din Ministerul Educației – singurul organism abilitat la nivel național pentru soluționarea acestor sesizări – în cazul tezei de doctorat „Procedura plângerii prealabile”, susținute de Gabriel Oprea în anul 2000, la Facultatea de Drept a Universității București.

Consiliul Național de Etică a decis, pe 8 iulie, că suspiciunea de plagiat în cazul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea nu poate fi confirmată.

„Legea ne-a obligat, cum se întâmplă în cazul demnitarilor, să transmitem autosesizarea la Consiliul Național de Etică. Consiliul Național de Etică a dat verdictul atât de rapid, încât nici măcar nu am apucat să le transmitem ce începuserăm noi să analizăm”, a declarat Marian Popescu pentru Gândul.

Potrivit acestuia, la Consiliul Național de Etică au ajuns atât autosesizarea Comisiei, cât și o sesizare făcută de o altă persoană, dar având același obiect, iar Consiliul Etică, aflat în subordinea Ministerului Educației, a dat rapid verdictul: „Nu se confirmă”.

Potrivit lui Marian Popescu, examinarea suspiciunilor de plagiat ar trebui să cadă în sarcina universității care a acordat titlul.

Hotnews a relatat că lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea, „Procedura plângerii prealabile”, coordonată de profesorul universitar doctor Ion Neagu, conține pasaje copiate din alte cărți și nu are introducere și concluzii proprii. Hotnews scria că Oprea a copiat pagini întregi din „Plângerea Prealabilă. Teoria generală a plângerii prealabile. Aplicațiunea la legislațiunea română” a lui Constantin Turai, publicată în 1938, precum și o serie de citate din Nicolae Iorga și Gheorghe Ghibănescu, care în cartea lui Turai se regăsesc marcate și citate corect de către autor.

Ulterior, Hotnews a semnalat suspiciuni de plagiat în cazul unor lucrări de doctorat coordonate de Gabriel Oprea, în calitatea sa de coordonator de doctorat la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”. Este vorba despre lucrările secretarei lui Oprea, Adela Loredana Neagu, despre cea a primarului sectorului 2, Neculai Onțanu, care este și secretar general al UNPR, despre cea a avocatei lui Ponta, Loredana Radu, și despre lucrarea prim-adjunctului procurorului general al României, Bogdan Licu, fostului ministru al Apărării Mihai Stănișoara și adjunctului șefului Poliției Române Dumitru Pârvu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului