Dacian Cioloș, tu cu cine votezi?

Dacian Cioloș, tu cu cine votezi?
Publicat: 20/01/2016, 20:01

Dacă facem un minim efort de memorie, tehnocratul Cioloș a fost instalat de președintele Iohannis, la Palatul Victoria, ca variantă de răspuns la cererile străzii, generatoarea demisiilor lui Victor Ponta și a guvernului său. Iar strada, tradus: electoratul, a cerut, între altele, alegeri în două tururi de scrutin.

Din nefericire, Dacian Cioloș începe să semene, tot mai mult, a politician alunecos și mult prea grijuliu, dacă nu cumva chiar fricos, în noua sa postură de premier.

„Este o decizie politică, e o lege pe care Parlamentul a votat-o. S-a decis printr-o înțelegere politică. Nu cred că este democratic ca un Guvern independent să modifice prin ordonanță de urgență o decizie politică”, a răspuns Cioloș, cererii liberale de schimbare a legii.

Aceasta este un exemplu de tehnocrație-politicianist-reciclată.

Pentru că, în draftul Programului său de guvernare – după desemnare, dar înaintea votului de învestitură -, Cioloș prevedea și următoarele: „Amendarea, de urgență, a legislației electorale cu stabilirea a două tururi de scrutin pentru alegerile de primari și președinți de CJ, eliminarea pragului pentru CL, reducerea numărului de semnături pentru independenți, posibilitatea asocierii unor independenți pe liste pentru CL, facilitarea creării de secții de votare pentru diaspora, acolo unde există o prezență semnificativă a cetățenilor români, obiectivul fiind acela ca niciun proces electoral din Romania sa nu mai fie vreodată pus sub semnul întrebării din cauza modului de organizare”.

Chiar dacă, din „programul mare”, a dispărut această corectare a legii, în urma unor discuții cu PNL și PSD, astăzi, societatea civilă și aproape întreaga clasă politică – mai puțin PSD – îi cer premierului să îndrepte lucrurile.

Știu, PNL a votat, în Parlament, cot la cot cu PSD, Legea electorală potrivit căreia alegerea primarilor se face într-un singur tur de scrutin.

Știu, CCR a anulat, în 2012, propunerea Guvernului Boc de comasare a alegerilor locale cu cele parlamentare, susținând ca nu pot fi modificate legile electorale cu mai puțin de un an înainte de alegeri.

Știu, PNL e foarte agitat, astăzi, văzându-se descoperit, în privința candidaturilor la câteva primării importante, inclusiv la București.

Știu, PSD ar putea fi marele câștigător al localelor din acest an, organizate – cu democrația la ralanti – într-un singur tur de scrutin, astfel încât, o schimbare a legii prin OUG ar produce un mare deranj în Kiseleff.

Știu, Dacian Cioloș se teme de mânia social-democrată.

Dar, ce te faci, că, de câteva ore, premierul nu se mai poate prevala în luarea unor decizii „tehnocrat-politice”, de vechile decizii și hotărâri ale CCR, în detrimentul cerințelor societății civile și al propriilor promisiuni făcute acesteia?!

„Un tur sau două tururi sau zece tururi este o opțiune politică”, a spus, astăzi, Augustin Zegrean, președintele CCR. Și a continuat: „Cine poate stabili dacă cu șase luni e democratic și cu cinci nu? Democrația nu se măsoară în luni, nici în zile, se măsoară în lucruri bine făcute, cu scaun la cap. Comisia de la Veneția a spus – e o recomandare – că nu e bine să se modifice legile electorale cu un an înainte de data alegerilor sau un termen mai scurt. Și noi am preluat asta, și am scris-o în decizii, dar până ieri nimeni nu a văzut asta. (…) Constituția nu spune că alegerile se fac într-un tur sau două, în câte tururi, ci că trebuie să fie alegeri libere, corecte și periodice”.

În consecință, de acum, Dacian Cioloș va fi sau nu, în funcție de decizia sa, în barca PSD.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
Semnele care prevestesc sfârșitul. Când moartea se apropie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Lino Golden și Delia s-au căsătorit, după doi ani de relație. Imagini de la cununia...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului