Miron Mitrea își pune cenușă în cap: „Modificările din Codul Penal nu sunt oportune, NU TREBUIA să votez”

Miron Mitrea își pune cenușă în cap: „Modificările din Codul Penal nu sunt oportune, NU TREBUIA să votez
Publicat: 13/12/2013, 11:25

Deputatul Miron Mitrea a declarat, vineri, că nu găsește oportună modificarea articolului 147 din Codul Penal privind scoaterea parlamentarilor din rândul funcționarilor publici și că, dacă ar fi știut de acest amendament, nu ar mai fi votat pentru aprobarea proiectului.

Miron Mitrea a spus vineri, la instanța supremă, unde a venit pentru judecarea dosarului în care este acuzat de fapte de corupție, că în opinia sa este corect faptul că deputații și senatorii nu au statut de funcționar public, dar că nu este oportună o astfel de schimbare la nivelul Codului Penal.

„Se pare că de această schimbare beneficiază cei care și-au angajat familia la cabinetele parlamentare. Dacă aș fi știut așa ceva, nu aș fi votat… Nu este oportună o astfel de schimbare. Este corect că senatorii și deputații nu sunt funcționari publici, dar modificarea nu este oportună. Când iei o decizie de importanță publică, trebuie să asiguri, pe de o parte, partea tehnică, iar pe de altă parte, oportunitatea reglementării”, a mai spus deputatul.

Miron Mitrea a precizat că nu cunoaște vreun deputat acuzat de luare de mită sau de abuz în serviciu, pentru că aceste fapte nu sunt specifice unei astfel de funcții.

„Nu cunosc vreun deputat acuzat de luare/ dare de mită sau de abuz. Nu sunt fapte specifice funcției, traficul de influență este, spre exemplu, o faptă de genul ăsta. Când nu administrezi, nu poți face, respectiv nu poți lua mită și nici nu poți face abuz în serviciu”, a mai arătat Mitrea.

Camera Deputaților a adoptat, marți, un proiect de lege prin care președintele și parlamentarii sunt scoși din categoria funcționarilor publici prevăzută în Codul Penal.

Tot marți, Camera a aprobat un proiect de modificare a Codului Penal respins de Senat în octombrie 2012, prin care se schimbă articolul privind conflictul de interese, fiind eliminată categoria funcționarilor publici.

Miron Mitrea a fost vineri la instanța supremă, unde trebuia să se judece dosarul în care este acuzat, alături de Irina Paula Jianu, de fapte de corupție în legătură cu renovarea casei mamei deputatului.

Instanța a amânat judecarea dosarului pentru 10 ianuarie, după ce Irina Paula Jianu a cerut termen pentru pregătirea apărării.

În 25 octombrie, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Miron Mitrea, ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor și Locuinței în perioada 2000-2004, în prezent deputat PSD, pentru luare de mită, instigare la fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals, ultimele două infracțiuni în legătură directă cu infracțiunea de luare de mită.

În același dosar a fost trimisă în judecată și Irina Paula Jianu, fost inspector de stat șef adjunct la Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC), ulterior inspector general de stat în construcții la ISC, pentru dare de mită în formă continuată, folosire cu rea credință a bunurilor societăților comerciale într-un scop contrar intereselor acestora, fals intelectual la legea contabilității, fals în înscrisuri sub semnătură privată, ultimele trei infracțiuni sub forma participației improprii, în formă continuată.

De asemenea, Nicolae Popescu, arhitect șef al Primăriei Voluntari la data faptelor, este judecat în acest dosar pentru fals material în înscrisuri oficiale și favorizarea infractorului, ambele în legătură directă cu infracțiunea de luare de mită.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 2001- 2002, Miron Mitrea, ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor și Locuinței la acea dată, a pretins și primit de la Irina Paula Jianu foloase necuvenite în valoare de 520.000 de lei, reprezentând contravaloarea lucrărilor de construcții, amenajare și dotare care au fost executate de societățile Conimpuls SA Bacău, Vertcon SA Bacău, Durimpuls SRL Bacău și Regal Glass SRL Bacău la un imobil din Voluntari, județul Ilfov, proprietatea mamei lui Mitrea.

„Foloasele necuvenite au fost pretinse și primite în schimbul numirii și menținerii Irinei Paula Jianu în funcția de inspector șef adjunct și inspector șef al ISC. La momentul numirii în funcția publică Irina Paula Jianu avea calitatea de vicepreședinte, respectiv acționar la societățile comerciale menționate”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanței.

Cei trei au mai fost trimiși în judecată o dată, în aceeași cauză, în 5 martie 2009, însă ICCJ a dispus ca dosarul să ajungă din nou la DNA, pentru refacerea actului de sesizare a instanței.

Camera Deputaților a respins, în 13 august 2008, solicitarea DNA de avizare a începerii urmăririi penale în cazul lui Miron Mitrea.

Social-democratul Miron Mitrea și-a anunțat, la începutul lunii septembrie 2008, în plenul Camerei Deputaților, demisia din acest for, motivând că recurge la acest gest pentru a nu i se mai spune că se ascunde în spatele imunității.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte...
Un papă pentru care sexualiatea și desfrâul erau „virtuți”
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Cum vrea să scape ucigașul Mirelei de închisoare? Ireal la ce metodă ar putea să...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Heinrich Rudolf Hertz, inventatorul undelor radio. „Nu cred că undele fără fir pe care le-am...